Skip to main content

Luontoarvomarkkinoilla vauhtia monimuotoisuuden edistämiseen

Luontoarvomarkkinoilla vauhtia monimuotoisuuden edistämiseen

Uuden luonnonsuojelulain myötä maanomistajille on avautunut uusi mahdollisuus liiketoimintaan: luonnonarvojen tuottaminen

Maanomistajat voivat nyt hakea tuottamiensa luonnonarvojen rekisteröintiä kompensaatiorekisteriin, ja toimijoilla on mahdollisuus ostaa niitä ennakollisena hyvityksenä sovittua maksua vastaan. Erityisesti suurilla alueilla tämä mahdollistaa Saksasta ja Ruotsista tutun “compensation pool” -mallin, jossa luonnonarvoja tuotetaan ekologisen kompensaation tarpeisiin. Luonnonarvojen käyttämisestä hyvityksenä sovitaan vapaaehtoisesti maanomistajan ja toimijan kesken, mikä avaa uusia sopimusoikeudellisia näkökulmia näille hankkeille.

Onko ekologinen kompensaatio kannattavaa?

Kyllä, sillä se voi vahvistaa yritystoimintaa kansainvälisillä markkinoilla, erityisesti kansainvälisen rahoituksen näkökulmasta. Tästä lähtien viranomaisten valvoma kompensaatio lisää sen uskottavuutta. Yritys voi täyttää kansainvälisen rahoituksen ehtona olevan “no net loss” -periaatteen ekologisen kompensaation avulla.

Lisäksi se avaa ovia EU:n kestävän rahoituksen taksonomian mukaisen rahoituksen saamiseen, kunhan yritys täyttää “do no significant harm” -edellytyksen. Ekologinen kompensaatio voi parantaa yrityksen mainetta ja lisätä toiminnan hyväksyttävyyttä yhteiskunnassa.

Vaikka ekologinen kompensaatio saattaa lisätä yrityksen kustannuksia, se voi myös vähentää niitä. Kustannuksista vastaa yleensä hyvittäjä, joten ne sisällytetään hankkeen kokonaiskustannuksiin.

Ennakolta toteutettu ekologinen kompensaatio auttaa yrityksiä tiedostamaan hankkeen ympäristövaikutukset paremmin ja välttämään mahdollisia ympäristöhaittoja ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Tämä voi myös vahvistaa hankkeen sosiaalista hyväksyttävyyttä ja vähentää mahdollisia vastustuksia ja viivästyksiä.

Erityisesti luonnonsuojelulain 66 §:n tilanteissa, joissa luontotyyppisuojelusta poiketaan tärkeiden hankkeiden vuoksi, ekologinen kompensaatio voi olla hyödyllinen. Se voi myös vaikuttaa positiivisesti maan arvoon hyvitysalueella ja sen ympäristöarvojen vuoksi myös ympäröivillä alueilla.

Haluatko että luonnontila paranee? Liity mukaan!

Pelasta osa maailmaa jo tänään. Liity mukaan.

3 Comments

Leave a Reply